Vores webshop er desværre utilgængelig i øjeblikket og vi beklager denne fejl, prøv igen senere.

Tilbud frugt og grønt uge 5

Grønkål.

Historie : Planten var en vigtig grøntsag for vore forfædre. De første haver kaldtes kålgårde, og det var almindeligt kendt, at de hjem, der havde en stor kålgård, sjældent fik sygdom til huse. En bonde fra 1700 tallet ville sandsynligvis pege på grønkålssuppen som Danmarks nationalret.

Fattigfolk brugte en overgang en kålstok som juletræ. Så kunne “juletræet” gøre nytte på middagsbordet, når helligdagene var overstået.

Grønkålen blev først dyrket fra vilde sorter af de gamle grækere og romere. Senere spredte de sig op gennem Europa, og blev herfra transporteret til Nord- og Sydamerika. Første gang, kålen blev omtalt i USA, var i 1669.

Grønkålen er i sæson her i Danmark fra oktober til februar. Det er en vintergrøntsag, som får en sødere og mere aromatisk smag, hvis den har været udsat for frost. Den kan klare helt op ned til 20 graders frost.

Der findes også sorter med helt rødlilla blade, og palmekål med mørk blågrønne og buklede blade.

Tilberedning :
Riv bladene af stilken og skyl grundigt inden brug. Grønkålsbladet er dekorativt i sig selv, så det er meget anvendeligt som pynt på fade i stedet for det almindelige salatblad.

Det er en god ide at snitte kål fint, og drysse med salt og evt. lidt citronsaft. Kram det hele let til kålen falder lidt sammen. Det gør det både lettere og mere delikat at spise.
Frisk grønkål, er dejlig i salater, eksempelvis en klassisk grønkålssalat eller salat med tyttebær og æbler.
Hakket eller fintstrimlet grønkål kan tilsættes i postejer, kartoffelmos og risotto.

Tip :  At komme grønkål på pizzaen er nok ikke almindelig kendt, men denne pizza med and, figner og grønkål er virkelig lækker.

Og hvad med at prøve kræfter med at lave lækre og sprøde grønkålschips?

 

Appelsiner 100 stk. pr. ks. – til press. Af sorten Salustianas  fra Marocco

Ny høst af Hollandske Agurker

Orange blomme tomater 2,5kg fra Spanien

Fra Italien : Gule Blomkål 8 stk. og Løg i bundter 14 bdt pr. kasse.

Sweetie Grape 40 stk. fra Israel

Majs kolber 30 stk. fra Senegal