Brombær er en flerfoldssamfrugt som har mange små blåsorte stenfrugter, der er saftige og meget aromatiske. Brombær vokser vildt i løv og i nåleskov. I skovbryn og i hegn og krat.
Nogle brombærsorter trives bedst i fugtige miljøer, mens andre har det bedre i mere tørre omgivelser. Planten er meget udbredt i den østlige del af landet.
Brombær skal være sorte ved høst og stilken skal slippe let når de plukkes.
Brug de modne bær rå og gerne i en salat eks. med blå ost og nødder. Du kan koge dine brombær til syltetøj eller bruge dem i bagværk, eksempelvis i frugttærter og muffins. Råsyltning er en simpel og skånsom måde at bruge brombærrene: bare vend de modne bær med sukker og eventuelt en ekstra smagsgiver f.eks. vanilje, rosmarin eller lakrids. Lad det stå køligt.
Historie : Brombær gav fattige mennesker en lille ekstra skilling, idet bærrene blev plukket og solgt til brug i finere husholdningerne. Bærrene blev syltet især til pandekager og blodpølse men var også populære tørre i suppe og grød. Udover bærrene anvendtes bladene til at hele sår og hjalp folk mod lungelidelser.
Set på torvet :
Danske Clara friis pærer og danske Discovery æbler.
Hokaido græskar også danske
Fra Tyrkiet har vi set Sultanas druer. Superlækre søde vindruer.
Der er kommer masser af flotte svenske svampe